środa, 11 lutego 2015

Tortilla de patatas



W kuchni hiszpańskiej nie ma potrawy łatwiejszej do przygotowania. I nie mylmy jej z meksykańskim naleśnikiem! Podstawą hiszpańskiej tortilli są ziemniaki i jajka, ale często dodaje się cebulę i chorizo. To typowe danie podawane w barach jako tapa albo serwowane w domach na kolację.

3 ziemniaki
3 jajka
1 cebula
oliwa z oliwek

1. Mocno rozgrzewamy oliwę na patelni i smażymy na niej ziemniaki i cebulę. Składniki powinny być zatopione w oliwie i nie powinny się przysmażyć. 
2. Przekładamy ziemniaki z cebulą do miski i odstawiamy na bok, aby przestygły. 
3. W misce rozmącamy widelcem jajka z solą, dodajemy podsmażone ziemniaki z cebulą i mieszamy. 
4. Odlewamy oliwę do pojemnika i zostawiamy tylko odrobinę na patelni, następnie wlewamy delikatnie masę
      5. Smażymy na małym ogniu na złoty kolor, . 
      6. Odwracamy tortille na drugą stronę (delikatnie zsuwamy tortille na talerz, przykładamy  patelnię do góry dnem i energicznie odwracamy) i smażymy przez 1-2 minuty w zależności od tego jak bardzo chcemy mieć ścięty środek.

wtorek, 3 lutego 2015

Natillas, domowy budyń śmietankowy

Natillas są bardzo popularnym hiszpańskim deserem. Jest to gładki mleczny krem z domieszką cynamonu, podawany najczęściej z herbatnikam. Podobny w smaku do budyniu, z tym, że bardziej delikatny i mniej gęsty.


4 żółtka      
4 łyżki cukru
1 laska cynamonu
1 łyżka cukru waniliowego
1 łyżka mielonego cynamonu

skórka z 1 cytryny
 ½ litra mleka
1 łyżka mąki kukurydzianej (opcjonalnie)

kruche ciasteczka

1. Zagotowujemy mleko ze startą skórką z cytryny i laską cynamonu, następnie zostawiamy do ostygnięcia.
2. Żółtka ucieramy i powoli dodajemy cukier, mąkę kukurydzianą i cukier waniliowy. Mieszamy do uzyskania kremowej konsystencji.
3. Wlewamy schłodzone  mleko porcjami i mieszamy aż masa będzie miała kremową konsystencję bez grudek.
4. Rozlewamy do miseczek, posypujemy cynamonem, układamy ciasteczko i wsadzamy do lodówki na kilka godzin.

poniedziałek, 2 lutego 2015

Lentejas, czyli zupa z soczewicy






Lentejas to typowa hiszpańska zimowa zupa, jest sycąca, zdrowa i łatwa w przygotowaniu. 
Soczewica jest skarbnicą wielu składników odżywczych np. białka, potasu, kwasu foliowego i żelaza.

220 gram soczewicy zielonej (czerwona szybciej się rozpada)
130 gram chorizo do gotowania 
1 duża cebula
1 duża marchewka
1 dyży ziemnik
3 ząbki czosnku
1 średniej wielkości papryka czerwona
3-4 szklanki wody
sól
oliwa z oliwek 

     1. Kroimy drobno cebulę i czosnek i podsmażamy je delikatnie w garnku, dodajemy pokrojone w plastry chorizo i mieszamy.
     2. Po chwili dodajemy soczewice i mieszamy z resztą składników, zalewamy je w całości wodą i gotujemy pół godziny.
     3. Dodajemy marchew, paprykę i ziemniaka i gotujemy do miękkości.

środa, 21 stycznia 2015

Krem marchewkowy










0,6 kg marchewek
1 spory ziemniak
1 cebula
1 por
2 trójkąty serka topionego smietankowego
1 kostka rosołowa
sól
pieprz
oliwa z oliwek

1. Wrzucamy do garnka z rozgrzaną oliwą pokrojoną cebulę i por i podsmażamy lekko.
2. Dodajemy pokrojonego ziemniaka, marchew i zalewamy 3 szklankami wody.
3. Do gotujących się warzyw dodajemy kostkę rosołową i pieprz mielony.
4. Jak wszystkie warzywa będą miękkie zdejmujemy z ognia, wrzucamy serek topiony i miksujemy aż powstanie krem.

poniedziałek, 19 stycznia 2015

Churrasco, grilowane żeberka




       W wersji hiszpańskiej, do żeberek dodaje się chorizo lub chorizo criollo (z powodzeniem możemy zastąpić je naszą białą kiełbasą). Portugalska wersja churrasco to mięso z kurczaka przyprawione czosnkiem, białym winem i piri piri (pasta z ostrych papryczek).

    1 kg żeberek wieprzowych lub wołowych
    4 ząbki czosnku
    1 łyżeczka suszonej pietruszki
    oliwa z oliwek
    1 duża cebula
    1 chorizo (opcjonalnie)
    sól
    pół szklanki białego wytrawnego wina lub (jak w mojej spolszczonej wersji) wódki Gorzkiej żołądkowej (zostawia słodkawy posmak na mięsie)

    1. Robimy marynatę do mięsa z czosnku, pietruszki, oliwy i zostawiamy żeberka na noc w lodówce.
    2. W dużym garnku (najlepiej z grubym dnem) mocno podsmażamy żeberka z każdej strony.
    3. Dodajemy cebulę pokrojoną w pióra, chorizo (w całości), wlewamy alkohol (lub wodę) i dusimy na wolnym ogniu i pod przykryciem przez 1-1,5 godziny. Pod koniec gotowania zdejmujemy pokrywkę i odparowujemy resztę płynu.



    Sos do churrasco:

    200 ml. oliwy z oliwek
    100 ml. octu
    100 ml. bialego wytrawnego wina
    ½ cebuli
    3 ząbki czosnku
    1 gałązka pietruszki
    2 łyżeczki oregano
    1 łyżeczka bazylii
    ½ łyżeczki pieprzu czarnego
    2 łyżeczki papryki (słodka lub ostra w zależności od gustu)
    ½ łyżeczki soli

Wszystkie składniki wsadzamy do blendera i miksujemy do momentu uzyskania płynnego sosu.

piątek, 16 stycznia 2015

Croquetas de jamón

Typowe hiszpańskie croquetas zrobione są z beszamelu z dodatkiem jamon serrano, krewetek, kurczaka lub dorsza. Kremowe nadzienie i chrupiąca otoczka sprawiają, że croquetas są jednym z najpopularniejszych dań serwowanych jako tapa w barach.

masa beszamelowa:
50 gr. masła
60 gr. mąki
100 gr. jamon serrano (można użyć presciutto)
natka pietruszki
ząbek czosnku
sól
gałka muszkatołowa
ok 0,5 l. mleka
3 jajka, mąka, bułka tarta – do obtoczenia

1. Na patelni rozgrzewamy masło i podsmażamy na niej delikatnie czosnek. Dodajemy mąkę i robimy zasmażkę
2. Powoli i stopniowo dolewamy mleko, mieszamy trzepaczką i gotujemy do momentu uzyskania gęstego beszamelu (konsystencja budyniu).
3. Dodajemy natkę pietruszki, szynkę, przyprawiamy i mieszamy.
4. Wylewamy masę do miski, studzimy i odstawiamy do lodówki na całą noc (bez przykrycia).
5. Następnego dnia formujemy kulki (ok 3 cm) i każdy obtaczamy w mące, jajku i bułce.
6. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i smażymy nasze croquetas na złoty kolor.

Durszlak.pl