Soczewica jest skarbnicą wielu składników odżywczych np. białka, potasu, kwasu foliowego i żelaza.
220 gram soczewicy zielonej (czerwona szybciej się rozpada)
130 gram chorizo do gotowania
130 gram chorizo do gotowania
1 duża cebula
1 duża marchewka
1 dyży ziemnik
1 duża marchewka
1 dyży ziemnik
3 ząbki czosnku
1 średniej wielkości papryka
czerwona
3-4 szklanki wody
sól
oliwa z oliwek
sól
oliwa z oliwek
1. Kroimy drobno cebulę i czosnek i
podsmażamy je delikatnie w garnku, dodajemy pokrojone w plastry chorizo i
mieszamy.
2. Po chwili dodajemy soczewice i
mieszamy z resztą składników, zalewamy je w całości wodą i gotujemy pół
godziny.
3. Dodajemy marchew, paprykę i
ziemniaka i gotujemy do miękkości.
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz