poniedziałek, 2 lutego 2015

Lentejas, czyli zupa z soczewicy






Lentejas to typowa hiszpańska zimowa zupa, jest sycąca, zdrowa i łatwa w przygotowaniu. 
Soczewica jest skarbnicą wielu składników odżywczych np. białka, potasu, kwasu foliowego i żelaza.

220 gram soczewicy zielonej (czerwona szybciej się rozpada)
130 gram chorizo do gotowania 
1 duża cebula
1 duża marchewka
1 dyży ziemnik
3 ząbki czosnku
1 średniej wielkości papryka czerwona
3-4 szklanki wody
sól
oliwa z oliwek 

     1. Kroimy drobno cebulę i czosnek i podsmażamy je delikatnie w garnku, dodajemy pokrojone w plastry chorizo i mieszamy.
     2. Po chwili dodajemy soczewice i mieszamy z resztą składników, zalewamy je w całości wodą i gotujemy pół godziny.
     3. Dodajemy marchew, paprykę i ziemniaka i gotujemy do miękkości.

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Durszlak.pl