poniedziałek, 19 stycznia 2015

Churrasco, grilowane żeberka




       W wersji hiszpańskiej, do żeberek dodaje się chorizo lub chorizo criollo (z powodzeniem możemy zastąpić je naszą białą kiełbasą). Portugalska wersja churrasco to mięso z kurczaka przyprawione czosnkiem, białym winem i piri piri (pasta z ostrych papryczek).

    1 kg żeberek wieprzowych lub wołowych
    4 ząbki czosnku
    1 łyżeczka suszonej pietruszki
    oliwa z oliwek
    1 duża cebula
    1 chorizo (opcjonalnie)
    sól
    pół szklanki białego wytrawnego wina lub (jak w mojej spolszczonej wersji) wódki Gorzkiej żołądkowej (zostawia słodkawy posmak na mięsie)

    1. Robimy marynatę do mięsa z czosnku, pietruszki, oliwy i zostawiamy żeberka na noc w lodówce.
    2. W dużym garnku (najlepiej z grubym dnem) mocno podsmażamy żeberka z każdej strony.
    3. Dodajemy cebulę pokrojoną w pióra, chorizo (w całości), wlewamy alkohol (lub wodę) i dusimy na wolnym ogniu i pod przykryciem przez 1-1,5 godziny. Pod koniec gotowania zdejmujemy pokrywkę i odparowujemy resztę płynu.



    Sos do churrasco:

    200 ml. oliwy z oliwek
    100 ml. octu
    100 ml. bialego wytrawnego wina
    ½ cebuli
    3 ząbki czosnku
    1 gałązka pietruszki
    2 łyżeczki oregano
    1 łyżeczka bazylii
    ½ łyżeczki pieprzu czarnego
    2 łyżeczki papryki (słodka lub ostra w zależności od gustu)
    ½ łyżeczki soli

Wszystkie składniki wsadzamy do blendera i miksujemy do momentu uzyskania płynnego sosu.

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Durszlak.pl