W wersji hiszpańskiej, do żeberek dodaje się chorizo lub chorizo criollo (z powodzeniem możemy zastąpić je naszą białą kiełbasą). Portugalska wersja churrasco to mięso z kurczaka przyprawione czosnkiem, białym winem i piri piri (pasta z ostrych papryczek).
1 kg żeberek wieprzowych lub wołowych
4 ząbki czosnku
1 łyżeczka suszonej pietruszki
oliwa z oliwek
1 duża cebula
1 chorizo (opcjonalnie)
1 chorizo (opcjonalnie)
sól
pół szklanki białego
wytrawnego wina lub (jak w mojej spolszczonej wersji) wódki
Gorzkiej żołądkowej (zostawia słodkawy posmak na mięsie)
1. Robimy marynatę do mięsa z
czosnku, pietruszki, oliwy i zostawiamy żeberka na noc w lodówce.
2. W dużym garnku (najlepiej z grubym
dnem) mocno podsmażamy żeberka z każdej strony.
3. Dodajemy cebulę pokrojoną w
pióra, chorizo (w całości), wlewamy alkohol (lub wodę) i dusimy na wolnym ogniu i
pod przykryciem przez 1-1,5 godziny. Pod koniec gotowania zdejmujemy
pokrywkę i odparowujemy resztę płynu.
Sos do churrasco:
200 ml. oliwy z oliwek
100 ml. octu
100 ml. bialego wytrawnego wina
½ cebuli
3 ząbki czosnku
1 gałązka pietruszki
2 łyżeczki oregano
1 łyżeczka bazylii
½ łyżeczki pieprzu czarnego
2 łyżeczki papryki (słodka lub
ostra w zależności od gustu)
½ łyżeczki soli
Wszystkie składniki wsadzamy do
blendera i miksujemy do momentu uzyskania płynnego sosu.
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz