Typowe hiszpańskie croquetas zrobione są z beszamelu z dodatkiem jamon serrano, krewetek, kurczaka lub dorsza. Kremowe nadzienie i chrupiąca otoczka sprawiają, że croquetas są jednym z najpopularniejszych dań serwowanych jako tapa w barach.
masa beszamelowa:
50 gr. masła
60 gr. mąki
100 gr. jamon serrano (można użyć presciutto)
natka pietruszki
ząbek czosnku
sól
gałka muszkatołowa
ok 0,5 l. mleka
3 jajka, mąka, bułka tarta – do
obtoczenia
1. Na patelni rozgrzewamy masło i
podsmażamy na niej delikatnie czosnek. Dodajemy mąkę i robimy
zasmażkę
2. Powoli i stopniowo dolewamy mleko, mieszamy trzepaczką i gotujemy do momentu uzyskania gęstego beszamelu (konsystencja budyniu).
3. Dodajemy natkę pietruszki, szynkę, przyprawiamy i mieszamy.
4. Wylewamy masę do miski, studzimy i odstawiamy do lodówki na całą noc (bez przykrycia).
5. Następnego dnia formujemy kulki (ok 3 cm) i każdy obtaczamy w mące, jajku i bułce.
6. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i smażymy nasze croquetas na złoty kolor.
2. Powoli i stopniowo dolewamy mleko, mieszamy trzepaczką i gotujemy do momentu uzyskania gęstego beszamelu (konsystencja budyniu).
3. Dodajemy natkę pietruszki, szynkę, przyprawiamy i mieszamy.
4. Wylewamy masę do miski, studzimy i odstawiamy do lodówki na całą noc (bez przykrycia).
5. Następnego dnia formujemy kulki (ok 3 cm) i każdy obtaczamy w mące, jajku i bułce.
6. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i smażymy nasze croquetas na złoty kolor.
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz