wtorek, 3 marca 2015
Ryż z langustynkami
10-12 langustynek (lub krewetek królewskich)
2 szklanki okrągłego ryżu
1 cebula
1 marchewka
1 mała zielona papryka
1 mała czerwona papryka
2 ząbki czosnku
szafran lub barwnik spożywczy
łyżka soku z cytryny
1. Kroimy drobno cebulę i podsmażamy ją na oliwie.
2. Dodajemy pokrojoną marchew,czosnek, paprykę i dusimy.
3. Gotujemy 3-4 langustynki przez 5 minut w małym garnku (w 4 szklankach wody), pozostałe podsmażamy na patelni.
4. Gdy warzywa będą "al dente" dodajemy ryż i mieszamy, następnie wlewamy 4 szklanki wody, w której gotowaliśmy langustynki i łyżkę soku z cytryny, dodajemy trochę szafranu lub barwnika spożywczego i solimy do smaku. Jeśli po duszeniu warzyw będziemy mieli w garnku wodę, wlewamy trochę mniej niż 4 szklanki, należy pamiętać o proporcjach (1 szklanka ryżu to 2 szklanki wody). Uwaga! Nie mieszamy w ogóle ryżu aż do momentu ściągnięcia z ognia.
5. Na gotującym się ryżu układamy nasze langustynki i czekamy aż woda całkiem wyparuje z potrawy.
6. Gdy woda odparuje, odstawiamy ryż z ognia i dajemy mu odpocząć przez ok 10 min.
Subskrybuj:
Komentarze do posta
(
Atom
)
Bardzo smaczne danie :)
OdpowiedzUsuńNie tylko smaczne, ale również zdrowe i proste w przygotowaniu! :)
OdpowiedzUsuń