czwartek, 5 marca 2015

Empanada gallega




Istnieje kilka rodzajów empanady, różnią się zarówno ciastem jak i wypełnieniem. Tradycyjną empanadę galicyjską wyróżnia brak pomidora w nadzieniu, dodanie go to dla gallegos profanacja tego dania.
Empanadę można wypełniać czymkolwiek sie chce: mięsem, rybą, owocami morza, samymi warzywami ect. Poniżej przepis na empanadę z tuńczykiem.

Nadzienie:
3 puszki tuńczyka w kawałkach
1 zielona papryka
1 czerwona papryka
1 cebula
oliwa z oliwek do smażenia
sól

Ciasto:
0,5 kg mąki
200 ml letniej wody
40 g drożdży
12 łyżek oliwy użytej do smażenia nadzienia
1 płaska łyżeczka soli
1 jajko do posmarowania ciasta

1. Cebule drobno siekamy, solimy i podsmażamy na oliwie. Dodajemy pokrojoną paprykę i smażymy na wolnym ogniu, aż wszystkie składniki zmiękną. Tuńczyka odcedzamy i dodajemy do warzyw kiedy już są miękkie.
2. W ciepłej wodzie rozrabiamy drożdże. Wsypujemy przesianą mąkę i sól do miski, zalewamy oliwą z nadzienia i rozczynem drożdżowym. Mieszamy, a następnie wyrabiamy ciasto ręką. Kiedy wszystkie składniki będą dokładnie połączone, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do ciepłego miejsca na ok 1 godzinę aby wyrosło.
3. Gdy ciasto jest już wyrośnięte, dzielimy je na dwie części. Rozwałkowujemy jedną porcję bardzo cienko na kształt blachy i kujemy w kilku miejscach widelcem, następnie wykładamy farsz. Wałkujemy drugą część ciasta i przykrywamy nim farsz i zawijamy brzegi empanady. Całość smarujemy jajkiem. Pieczemy 35-40 min. w 180 C.

1 komentarz :

  1. Hahaha, prawda to z tą profanacją. U mnie w domu króluje niepodzielnie jednak empanada z bacalao i rodzynkami, bez pomidorów, rzecz jasna. :D

    OdpowiedzUsuń

Durszlak.pl