W kuchni hiszpańskiej nie ma potrawy łatwiejszej do przygotowania. I nie mylmy jej z meksykańskim naleśnikiem! Podstawą hiszpańskiej tortilli są ziemniaki i jajka, ale często dodaje się cebulę i chorizo. To typowe danie podawane w barach jako tapa albo serwowane w domach na kolację.
3 ziemniaki
3 jajka
1 cebula
oliwa z oliwek
1. Mocno rozgrzewamy oliwę na patelni
i smażymy na niej ziemniaki i cebulę. Składniki powinny być zatopione w oliwie i nie powinny się przysmażyć.
2. Przekładamy ziemniaki z cebulą do miski i odstawiamy na bok,
aby przestygły.
3. W misce rozmącamy widelcem jajka z solą, dodajemy podsmażone ziemniaki z
cebulą i mieszamy.
4. Odlewamy oliwę do pojemnika i zostawiamy tylko odrobinę na patelni,
następnie wlewamy delikatnie masę
5. Smażymy na małym ogniu na
złoty kolor, .
6. Odwracamy tortille na drugą stronę (delikatnie zsuwamy tortille na talerz,
przykładamy patelnię do góry dnem i energicznie odwracamy) i smażymy przez 1-2
minuty w zależności od tego jak bardzo chcemy mieć ścięty środek.
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz