środa, 11 lutego 2015

Tortilla de patatas



W kuchni hiszpańskiej nie ma potrawy łatwiejszej do przygotowania. I nie mylmy jej z meksykańskim naleśnikiem! Podstawą hiszpańskiej tortilli są ziemniaki i jajka, ale często dodaje się cebulę i chorizo. To typowe danie podawane w barach jako tapa albo serwowane w domach na kolację.

3 ziemniaki
3 jajka
1 cebula
oliwa z oliwek

1. Mocno rozgrzewamy oliwę na patelni i smażymy na niej ziemniaki i cebulę. Składniki powinny być zatopione w oliwie i nie powinny się przysmażyć. 
2. Przekładamy ziemniaki z cebulą do miski i odstawiamy na bok, aby przestygły. 
3. W misce rozmącamy widelcem jajka z solą, dodajemy podsmażone ziemniaki z cebulą i mieszamy. 
4. Odlewamy oliwę do pojemnika i zostawiamy tylko odrobinę na patelni, następnie wlewamy delikatnie masę
      5. Smażymy na małym ogniu na złoty kolor, . 
      6. Odwracamy tortille na drugą stronę (delikatnie zsuwamy tortille na talerz, przykładamy  patelnię do góry dnem i energicznie odwracamy) i smażymy przez 1-2 minuty w zależności od tego jak bardzo chcemy mieć ścięty środek.

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Durszlak.pl